Gør det ondt at spise en is?

Isninger eller smerte i forbindelse med at drikke eller spise noget koldt, varmt eller meget sødt kan skyldes flere ting. Det kan også være, at du oplever smerter, når du børster tænder, eller hvis du tager en dyb indånding i meget koldt vejr. Mange mennesker har tendens til at affeje smerterne med en kommentar om, du nok bare har følsomme tænder, men isninger eller smerter kan være tegn på større problemer. Oplever du smerter, bør du så snart som muligt opsøge en tandlæge.

Hos Tandlægerne No. 68 på Amagerbrogade vil vi typisk ved hjælp af et røntgenbillede sikre os, at du ikke har huller i tænderne eller utætte fyldninger. Vi ser også efter, om du skulle have fået et lille brud på en tand eller et brud i emaljen som følge af en kortvarig overbelastning. Hvis vi udelukker disse årsager, er det som regel blottede tandhalse, der skaber problemerne for dig.

Tændernes emalje begynder der, hvor tandkødet slutter. Tandkødet kan trække sig tilbage og resultere iblottede tandhalse, hvis man for eksempel benytter sig af en uhensigtsmæssig tandbørstningsmetode eller en for hård tandbørste. Tandroden er ikke dækket af emalje, men dækkes bare af et meget tyndt lag cement. Hvis det slibes af, er det blottede tandben meget følsom, og du oplever smerter i tandens nerve, når tandbenets mange åbne porer ud til overfladen påvirkes. Forkert tandbørstning er den hyppigste årsag til blottede tandhalse. Andre årsager kan være tandregulering, tandkødsbetændelse og paradentose. Tunge- og læbepiercinger kan fysisk slide tandkødet væk, så tandkødet trækker sig omkring 25% tilbage. Tungepiercinger går som regel ud over tandkødet på indersiden af fortænderne i undermunden, mens læbepiercinger resulterer i tilbagetrækning af tandkødet på ydersiden af fortænderne.

Den bedste kur er som altid forebyggelse. Det gør vi meget ud af at fortælle dig om i vores klinik på Amagerbrogade. Du skal for det første børste dine tænder korrekt. Det er særligt vigtigt, hvis du skal have reguleret dine tænder. Vi vil som regel også fraråde dig at få foretaget piercinger i læbe eller tunge. Hvis skaden er sket, gælder det om at begrænse skadens omfang. De åbne kanaler i tandbenet skal lukkes af, så de ikke længere kan sende smertesignaler. Du kan enten selv behandle med tandpasta direkte på tandhalsene derhjemme, eller din tandlæge kan påføre tanden flourlak eller en plastfyldning. Oplever du smerter i tænderne, bør du altid komme ned og tale med en af vores tandlæger her på Amagerbrogade, så vi så hurtigt og effektivt som muligt kan afhjælpe problemet.

 

admin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *